
 

 

 

 

 

Official Opinion 2004-6 
 

MAY 0 7, 2 00 4 

 
To: Commissioner 

Department of Banking and Finance 

Re: Current state law governing credit unions that were in existence and validly operating prior to April 

1, 1975, allows those credit unions to maintain the fields of membership that they possessed prior 

to April 1, 1975. The current statutory provisions governing mergers of state-chartered credit 

unions allow the field of membership of a pre-1975 credit union to be included in a plan of merger 

and assumed by the surviving credit union. 

You have requested advice concerning two questions related to state-chartered credit unions. In your first 

question, you ask whether state-chartered credit unions that were in existence and validly operating prior to 

April 1, 1975, continue to have broad and general memberships in light of certain statutory amendments that 

occurred in 1975. In your second question, you ask whether, when two state-chartered credit unions merge 

pursuant to O.C.G.A. § 7 1 667 (1997), the property, property rights, and interests that flow to the new, 

resulting credit union include the vested right to a broad field of membership, assuming such interest or 

property was held by one of the merging credit unions. 

 

The Financial Institutions Code of Georgia (hereinafter the “1975 Act”), a substantial recodification of 

Georgia’s financial institution laws, including those regulating state-chartered credit unions, was enacted at 

1974 Ga. Laws 705 and became effective on April 1, 1975. Id. at 955, now codified at O.C.G.A. § 7 1 860 (1997). 

The 1975 Act included the following section, now codified at O.C.G.A. § 7 1 636 (1997):  

 
(a) Nothing in this chapter shall be construed to impair the validity of the charter of a credit union existing on 

April 1, 1975. 

(b) Each credit union existing on April 1, 1975, shall have perpetual duration unless its articles are amended 

under this chapter to provide for a limited period of duration. 

The term “charter” is not defined in the 1975 Act but is generally understood to mean in the context of financial 

and similar institutions “[a] document issued by a governmental authority permitting [the entity] to conduct 

business.” BLACK’S LAW DICTIONARY 228 (7th ed. 1999) (referring specifically to banking).1 In the context 

of the law existing prior to 1975, a credit union’s petition (now called “articles”2) and its bylaws constituted its 

“charter.” 1925 Ga. Laws 165. Thus, the General Assembly’s stated intention in the 1975 Act was for the 

provisions of an existing credit union’s petition and bylaws to remain in force and effect without impairment 

by the provisions of the 1975 Act. A pre-1975 credit union’s qualifications for membership were stated in its 

bylaws. In light of O.C.G.A. § 7 1 636, as construed above, a pre-1975 credit union’s qualifications for 



 

 

membership were not affected by the 1975 Act. 

 

Your second question is whether the merger of two state-chartered credit unions affects the broad field of 

membership when at least one of them is a pre-1975 credit union. As discussed above, pre-1975 credit unions 

retain the fields of membership they possessed prior to April 1, 1975, on account of the provisions of O.C.G.A. § 

7 1 636 (1997). Code section 7 1 667 provides for the merger of credit unions and reads as follows: 

 
A credit union may, with the approval of the department and in accordance with such uniform rules and 

regulations as it shall make and promulgate, be merged with another credit union under the articles of such 

credit union, upon any plan agreed upon by the majority of the board of each credit union joining the merger 

and approved by not less than two-thirds of the members of each credit union present and eligible to vote at 

meetings called for that purpose. All property, property rights, and interests of the credit union so merging 

shall, upon merger, be transferred to and vested in the credit union under whose articles the merger is 

effected without deed, endorsement, or other instrument of transfer; and the debts and obligations of the credit 

union so merging shall be deemed to have been assumed by the credit union under whose articles the merger is 

effected; and thereafter the articles of the credit union so merging shall be void. 

 
O.C.G.A. § 7 1 667 (1997) (emphasis added). The language “all property, property rights, and interests of the 

credit union so merging shall . . . be transferred to and vested in the credit union under whose articles the 

merger is effected” evidences an intent on the part of the General Assembly to permit a liberal retention of 

those aspects of the merging credit unions which constitute property, property rights, and interests. Id. In 

common legal usage, “interest” is “[t]he most general term that can be employed to denote a property in lands 

or chattels. . . . More particularly, it means a right to have the advantage accruing from anything ...... ” 

BLACK’S LAW DICTIONARY 950 (4th ed. 1968) (emphasis added). Accord Bryan v. Michigan Funeral Dir. 

Ass'n, No. 5:00-CV-99, 2001 U.S. Dist. LEXIS 580 (W.D. Mich. 2001); United States v. Beatrice Foods Co., 

344 F. Supp. 104, 111-12 (D. Minn. 1972). Therefore, the power to establish fields of membership of the 

merging credit unions is clearly an “interest.”3 Thus, a pre-1975 credit union’s membership provisions may be 

included in a plan of merger and vested in the surviving credit union. 

 

Therefore, it is my official opinion that current state law governing credit unions which were in existence and 

validly operating prior to April 1, 1975, allows those credit unions to maintain the fields of membership that 

they possessed prior to April 1, 1975. The current statutory provisions governing mergers of state-chartered 

credit unions allow the field of membership of a pre-1975 credit union to be included in a plan of merger and 

assumed by the surviving credit union. 

 

Prepared by: 

Shirley R. Kinsey 

Assistant Attorney General 

 
1 For an illustration in a similar context, see O.C.G.A. §§ 33 14 4 through 6 (provisions for “chartering” a 

domestic insurance company in Georgia under the review and approval of the Commissioner of Insurance). 

2 O.C.G.A. § 7 1 630 (1997). 

 
3 In your letter you refer to a memorandum of advice from this office dated June 19, 1997, which suggested 

that a credit union’s field of membership might constitute either a “property right” or an “interest.” Because a 

field of membership is an “interest” of the credit union that can be included in the plan to be agreed upon by 

each merging board and membership under the terms of O.C.G.A. § 7 1 667 (1997), it is not necessary to 

address the question whether it is property or a property right. 

 

 


